drinking

Veel gestelde vragen

Mag iedereen kraantjeswater drinken?

Hoewel leidingwater gezond is, wordt toch voor meer kwetsbare groepen als baby's en zwangere vrouwen aangeraden om mineraalarm flessenwater te drinken. Anderzijds is kraantjeswater in principe arm aan natrium en net daardoor geschikt voor wie een natriumarm dieet moet volgen.

Teveel kalk ?

Kalk of calcium vormt geen enkel probleem voor jouw gezondheid. Integendeel!
Wel kan het in hoge dosissen hinderlijk zijn voor bepaalde toepassingen en kan het de waterleidingen laten dichtslibben. De watermaatschappijen kunnen de kalk in het water perfect onder controle houden. De meeste maatschappijen zijn daarmee nu bezig. Het is logischer dat het ontkalken van het drinkwater aan de bron gebeurt, in plaats van dat elk huisgezin moet investeren in ontharders van al dan niet dubieuze kwaliteit.
Maar...teveel ontkalken ontneemt het drinkwater de nodige calcium dat dan weer voor onze beenderen nodig is...

Lood in oude buizen

De kwaliteit van de buizen is een andere zaak. Loden buizen komen occasioneel nog voor als aansluiting tussen de hoofdwaterleidingen en de huizen. Maar in oudere huizen komen ook nog loden binnenleidingen voor. De Belgische beroepsfederatie voor de watersector meldt dat "...Om de nieuwe normen voor lood te kunnen naleven zullen alle buizen die lood afgeven moeten worden verwijderd. De drinkwaterbedrijven zijn reeds bezig stelselmatig de loden aansluitingen tussen de hoofdleiding en de woningen te vervangen. Maar een vernieuwing van de aansluiting heeft alléén zin als ook de loden binnenleidingen worden vernieuwd." Loden buizen kunnen immers lood afgeven en de kwaliteit en de gezondheid van het kraantjeswater aantasten. Belgaqua raadt een filter aan op de kraan die voor drinkwater wordt gebruikt, als een voorlopige remedie in afwachting van een vernieuwing van die leidingen. Toch één nuancering, het probleem van loden buizen is een restprobleem en moet niet overschat worden. Het probleem van kunststof flessen die chemicaliën uitlogen naar het erin verpakte water kan van een grotere orde zijn.

Ik gebruik een waterflesje om kraantjeswater te vullen en mee te nemen. Hoe reinig ik dit flesje?

Reinig je flesje of bidon na elk gebruik voordat je het opnieuw vult met kraantjeswater. Je moet vooral op de drinktuit, de dop of de opening van de fles letten. Reinig deze bij de dagelijkse afwasbeurt.