drinking

Kraantjeswater

kraantjeswater

Ons drinkwater(ook leidingwater of stadswater genoemd) wordt door diverse waterleidingmaatschappijen verdeeld. Het drinkwater dat door deze maatschappijen wordt verkocht is overwegend afkomstig van:
ondiepe en diepe grondwaterwinning, oppervlaktewatercaptatie en/of van buitenlandse drinkwaterproducenten. Na een aangepaste behandeling van dit water tot drinkbaar water wordt het verdeeld via een leidingennet waarin uitsluitend drinkwater mag doorlopen.
Wist je dat leidingwater strenger wordt gecontroleerd dan flessenwater ?
Dagelijks worden door de verschillende drinkwatermaatschappijen waterstalen genomen en geanalyseerd op ruim een 60 tal parameters.
De afdeling Water van de Vlaamse Milieumaatschappij en de Gezondheidsinspectie van het ministerie van Volksgezondheid controleren de drinkwatermaatschappijen.

Meer weten ?

Waar komt ons leidingwater vandaan ?

Leidingwater of kraantjeswater komt in België overwegend uit diep en ondiep grondwater, die via boorputten wordt opgepompt en uit oppervlaktewater. Dit water is steeds en per definitie 'geprepareerd water' want het ondergaat een hele reeks zuiveringshandelingen en testen. Deze waterbehandelingen kunnen zijn: een ontsmettingsbehandeling met chloor, verdunnen met ander water of ontijzeren, ontharden, membraantechnieken (zoals bv. omgekeerde osmose dat natrium en fluor kan verwijderen).

Kraantjeswater van sommige drinkwatermaatschappijen en in bepaalde gemeenten, kan soms een lichte chloorgeur afgeven. Maar dit is vlug opgelost. Hoe ? Zet kraantjeswater enkele minuten in een open glazen karaf in je frigo en alle chloor vervluchtigt en laat geen smaaksporen achter. Proefpanels kunnen vaak geen onderscheid maken tussen flessenwater en kraantjeswater, als het maar op eenzelfde temperatuur geschonken wordt.
Het is dus eenvoudig om zelf kraantjeswater van mineraalwaterkwaliteit te maken. Doe het in een glazen kan en plaats het een tijdje in de ijskast!

Kraantjeswater valt in de smaak

Het VRT-één-programma 'Ook Getest op Mensen' bracht op 3 maart 2010 een reportage over het verschil tussen flessenwater en kraantjeswater. De conclusie: kraantjeswater valt goed in de smaak.

In de reportage werden twee testen uitgevoerd. In een eerste test werden drie types flessenwater en drie types kraantjeswater geanalyseerd op minerale samenstelling, hoeveelheid kalk (hardheid) en ongewenste stoffen. Testresultaten geven aan dat er verschillen bestaan in de samenstelling, zowel bij leidingwater als flessenwater, maar dat zowel leidingwater als flessenwater een gezonde dorstlesser zijn.
De tweede test bestond uit een blinde smaakproef. Maar liefst drie van de vijf proefpersonen vonden kraantjeswater het lekkerst. Het VMW-water uit Korbeek-Dijle kwam bovendien zeer positief uit deze test.

Je kan de uitzending online bekijken.

naar boven